Inovatyvūs sprendimai energijos saugojimui: atraskite tyrimų galimybes su JRC

Jau dešimtmečius energijos saugojimas (angl. Energy Storage) yra svarbi energijos sistemos dalis. Dėl įvairių aplinkos ir ekonominių veiksnių vis daugiau dėmesio skiriame būdams, kaip išsaugoti pagamintą energiją, efektyviai naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius ir užtikrinti energijos stabilumą. Visgi, atsiradus naujoms saugojimo technologijoms ir poreikiui integruoti daugiau atsinaujinančių energijos šaltinių į elektros sistemą, šis sektorius susiduria su iššūkiais.

Tyrimai, technologinė plėtra ir inovacijos yra būtinos, siekiant numatyti ateities tendencijas ir užtikrinti platesnį energijos saugojimo technologijų pritaikymą. Jungtinių tyrimų centras (angl. Joint Research Centre, (JRC)) kviečia mokslininkus ir tyrėjus naudotis JRC laboratorijoms priklausančiais įrenginiais, ieškant efektyvių ir inovatyvių energijos saugojimo būdų. Galimybė naudotis įrenginiais įgyvendinama pagal Atvirosios prieigos prie mokslinių tyrimų infrastruktūrų (angl. Open Access to JRC Research Infrastructures) programą.

Petene, Olandijoje, įsikūrusios JRC laboratorijos specializuojasi energijos saugojimo srityje ir paskelbė 3 kvietimus:

FCTEST (Fuel cells and electrolyser testing facilities) – kvietimas naudotis kuro elementų ir elektrolizatorių įrenginiais, skirtais:

  • Kuro elementų ir vandenilio bendros technologijų iniciatyvos (FCH JTI) atliekamiems normatyviniams tyrimams ir kuro elementų bei elektrolizatorių testavimo protokolų ir metodikų suderinimui bei eksperimentiniam patvirtinimui;
  • testuoti žemos ir aukštos temperatūros polimerinių elektrolitų membranos (PEM) kuro elementų blokus, komponentus ir visas sistemas iki 100kW elektros galios stacionariems ir transporto taikymams;
  • testuoti elektrolizatorių elementus ir aukštos temperatūros kietų oksidų elementus bei blokus kuro elementų ir elektrolizatoriaus režimu;
  • atlikti bandymus, esant imituotoms aplinkos sąlygoms, įskaitant temperatūrą, santykinę aplinkos drėgmę (iki 95 %), vibraciją ir smūgius.

Prieiga naudotis šiais (ir kitais) įrenginiais suteikiama pagal prieigos vienetus (angl. Access Units). FCTEST atveju prieigos vienetas atitinka „įrangos dieną“, skirtą eksperimentinei veiklai, ir ne mažiau kaip 8 val. per dieną atlikti bandymus su bet kuria sąraše nurodyta įranga. Kvietime nurodytas detalus įrenginių sąrašas.

Numatomos išlaidos, neįskaitant eksploatacinių medžiagų ir išlaidų: 550 EUR / įrangos diena, kuri apskaičiuojama pagal koeficientus, atsižvelgiant į sąraše nurodytą įrangą.

BESTEST (Battery Energy Storage Testing for Safe Electric Transport) – kvietimas naudotis pažangiausia įranga, skirta baterijų medžiagų ir elementų našumo analizei. Įrangos pagalba tiriama, kaip atrodo išardyta baterija, taip pat elementų našumo analizė (derinama su impedanso spektroskopija) bei mikro-rentgeno kompiuterinė tomografija elementams arba elektrodams analizuoti.

BESTEST atveju prieigos vienetas atitinka įrangos savaitę (angl. Equipment Week), t. y. 5 darbo dienas.

Numatomos išlaidos, neįskaitant eksploatacinių medžiagų ir išlaidų:

  • Tyrimų infrastruktūra, valdoma naudotojų 1 900 EUR / įrangos savaitė.
  • Tyrimų infrastruktūra, valdoma JRC personalo 2 309 EUR / įrangos savaitė.

Gas Tank Testing Facility (GASTEF) – kvietimas naudotis vienos iš nedaugelio Europoje dujų bakų testavimo laboratorijos įrenginiais, skirtais visų dydžių aukšto slėgio bakų, naudojamų vandenilio (H2) arba gamtinių dujų (CH4) saugojimui, saugos ir našumo vertinimui.

GASTEF atveju prieigos vienetas atitinka savaitę, tačiau bandymai gali trukti nuo 1 iki kelių savaičių, priklausomai nuo įrangos parametrų ir reikalingų bandymų skaičiaus.

Numatomos išlaidos, neįskaitant eksploatacinių medžiagų ir išlaidų: tyrimų infrastruktūra, valdoma JRC darbuotojų 22 275 EUR / per savaitę.

JRC laboratorijose atliekamų mokslinių ir eksperimentinių tyrimų spektras itin platus: nuo gyvybės mokslų iki aviacijos! Mokslininkams ir tyrėjams atviros 39 (iš 56) JRC laboratorijos, įsikūrusios 5 Europos miestuose: Isproje (Italija), Gelyje (Belgija), Petene (Olandija), Karlsrūjėje (Vokietija) bei Sevilijoje (Ispanija).

Susidomėjote? Kviečiame sekti informaciją apie JRC kvietimus, užsiprenumeravus naujienlaiškį JRC interneto svetainėje, taip pat informaciją teikia Nacionalinių kontaktinių asmenų grupės atstovė Ieva Stanišauskaitė, tel. +370 675 69 664, el. p. ieva.stanisauskaite@lmt.lt.