Projektas JUST STREETS: žingsniai patogaus, saugaus ir tvaraus miesto link

Šių metų pradžioje startavo programos „Europos horizontas“ lėšomis finansuojamas Europos Sąjungos (ES) miestų misijos projektas JUST STREETS (liet. GATVĖS VISIEMS), kurį įgyvendinant dalyvauja ir Vilniaus miesto savivaldybė.

ES miestų misija – tai programos „Europos horizontas“ dalis, finansuojanti ambicingus mokslinių tyrimų ir inovacijų projektus, padedančius Europos miestams tapti neutraliais klimato atžvilgiu, užtikrinti švaresnį orą, saugesnį transportą, mažesnes spūstis ir triukšmą jų gyventojams.

Projektą JUST STREETS , kuriam skirtas 10 674 782,54 Eur finansavimas, įgyvendina 32 partnerių iš 17 šalių konsorciumas, kurio sudėtyje yra 12 miestų. Projektu siekiama pakeisti į automobilius orientuotą miestų judumą, skatinant ėjimą pėsčiomis, važiavimą dviračiu ir kitas aktyvias ir (arba) tvarias judumo rūšis.

Nuotraukos autorius Saulius Žiūra

„Jau kuris laikas ieškome galimybių judėjimą Vilniuje sukaustančių automobilių spūsčių problemai spręsti ir tvariam miestiečių bei sostinės svečių judumui skatinti. Pastebime, kad dalis gyventojų mielai rinktųsi mažiau taršias judėjimo po Vilnių formas – vaikščiojimą pėsčiomis, važiavimą dviračiu ar paspirtuku – jei jaustųsi saugesni ir būtų lygiateisiais tos gatvės šeimininkais. Tai reiškia, jog tam tikrose miesto teritorijose pirmenybę turime skirti ne automobiliams, o žmonėms. Esame įsitikinę, kad projektas JUST STREETS ženkliai prisidės prie mūsų tikslo kurti visiems patogų, saugų ir tvarų ateities Vilnių“, – teigia Aušra Sičiūnienė, projekto JUST STREETS ekspertė, Vilniaus miesto savivaldybės Miesto aplinkos skyriaus Kraštovaizdžio architektūros poskyrio vyriausioji specialistė.

Aušra Sičiūnienė, asmeninis nuotraukų albumas

Projektu sprendžiamas neatidėliotinas poreikis pertvarkyti mūsų gatves tiek infrastruktūros, tiek elgsenos aspektais, dalijamasi sukauptomis žiniomis, kaip tai padaryti, su šimtais miestų, kad jas būtų galima greitai pritaikyti visoje Europoje. Glaudžiai bendradarbiaujant su piliečiais, politikos formuotojais, ekspertais ir interesų grupėmis, įgyvendinant projektą, bus ne tik sukurta nauja erdvinio teisingumo vizija, pagal kurią gatvės taps visiems skirta viešąja erdve, bet ir rasti būdai, kaip greitai įgyvendinti pokyčius.

Projekte daugiausia dėmesio skiriama aktyvaus judumo gatvėms, kurios yra tvarios ir pritaikytos visiems piliečiams, (per)kurti. Šis perėjimas nuo gatvių, skirtų tik automobiliams, prie gatvių, skirtų aktyvesniems judumo būdams, bus įgyvendinamas teikiant pirmenybę socialinių grupių (senjorų ar judėjimo negalią turinčių žmonių, vaikų), kurioms miestų planavime dažnai nepakankamai atstovaujama, poreikiams ir vizijoms.

Nuotraukos autorius Saulius Žiūra

JUST STREETS konsorciumo sudėtis, apimanti aukščiausio lygio Europos universitetus ir tyrimų centrus (Amsterdamo, Turino, Kopenhagos ir kt.), organizacijas, turinčias didelę patirtį judumo, miestų planavimo, klimato kaitos ir socialinės transformacijos srityse („Climate Alliance“, Europos dviratininkų ir pėsčiųjų federacijos, „SovialFare“, „UrbanFuture“ ir kt.), komunikacijos ir sklaidos ekspertus bei miestus partnerius (Amsterdamas, Milanas, Braga, Vilnius, Ryga, Saragosa ir kt.), padės užtikrinti, kad projekto metu ne tik būtų sukurtos aukščiausio lygio žinios, bet ir perduotos kuo didesniam skaičiui Europos miestų sprendimų priėmėjų, kurie turi galimybių inicijuoti pertvarką savo miestuose.

Dėl konsultacijų ir visapusiškos pagalbos, teikiant paraiškas, rengiant projektus, taip pat įvairiais mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“ taisyklių taikymo ir dalyvavimo joje klausimais maloniai kviečiame kreiptis į Lietuvos mokslo tarybos Nacionalinių kontaktinių asmenų grupės komandą.