Mokslinių tyrimų ir mokymo programa „Euratom“ (2021–2025 m.)

Europos atominės energijos bendrijos 2021-2025 m. mokslinių tyrimų ir mokymo programa „Euratom“ –(toliau „Euratom“) yra papildoma „Europos horizonto“ (EH) programa, apimanti mokslinius tyrimus ir inovacijas. „Euratom“ programos tikslas – vykdyti mokslinių tyrimų ir mokymo veiklą, siekiant mažinti branduolinei saugai ir saugumui kylančią riziką, kurti saugias branduolines technologijas ir užtikrinti kuo didesnę radiacinę saugą. Šioje programoje taikomos tokios pačios dalyvavimo sąlygos ir taisyklės, kaip EH programoje, o įgyvendinimo laikotarpiui, t. y. nuo 2021 m. sausio 1 d. iki 2025 m. gruodžio 31 d. skirtas 1,38 mlrd. EUR biudžetas.

Pagal „Euratom“ sutartį, programa bus vykdoma 5 metus – nuo 2021 m. iki 2025 m., o 2025 m. ji bus pratęsta 2 metams, kad būtų suderinta su ilgalaikiu 2021–2027 m. Europos Sąjungos (ES) biudžetu.

Tikslai:

Programoje „Euratom“ didelis dėmesys skiriamas branduolinių įgūdžių ir kompetencijos ugdymui. Tai neabejotinai leis Europai išlaikyti lyderystę pasaulyje branduolinės saugos ir atliekų tvarkymo srityje bei pasiekti aukščiausią apsaugos nuo radiacijos lygį.

Pagrindinės naujovės:


Programos „Euratom“ netiesioginiai veiksmai nukreipti į 2 sritis:


Branduolinės sintezės tyrimai ir plėtra

Kalbant apie branduolių sintezės tyrimus, „Euratom“ programoje reikalaujama iš esmės pertvarkyti, kad būtų lengviau pereiti nuo tik akademinių tyrimų prie mokslinių klausimų, susijusių su būsimų įrenginių, tokių kaip ITER tokamakas, projektavimas, statyba ir eksploatavimas. Visų pirma, reikėtų išbandyti ITER veikimo scenarijus, siekiant užtikrinti, kad jie būtų patvarūs ir turėtų reikiamą našumą. Tam reikės plačios eksperimentinės programos su esamais branduolių sintezės prietaisais, ypač tais, kurie labiausiai susiję su ITER, ir ją papildyti išsamia analizės ir modeliavimo programa. Norint pasiekti tikslą užbaigti koncepcinį demonstracinį dizainą ir pradėti perėjimą prie inžinerinio projektavimo etapo, palaipsniui dėmesys turi pereiti nuo fizikos prie technologijų. Branduolinės sintezės pastangomis pereinant nuo fundamentinių mokslų prie taikomųjų ir inžinerinių mokslų, didėja papildomų programų ir technologijų galimybės, o „Euratom“ programos laikotarpio pabaiga taip pat turės didelį papildomą poveikį.


Branduolio dalijimasis, sauga ir radiacinė sauga

Programa „Euratom“ yra dalis ES pastangų toliau plėtoti technologinę lyderystę ir skatinti kompetencijas branduolinių tyrimų ir inovacijų srityje. Taip pat užtikrinti aukščiausias saugos, saugumo, apsaugos priemones, radiacinės saugos, saugaus panaudoto branduolinio kuro, radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir eksploatavimo nutraukimo standartus branduolinėje srityje. Branduoliniai moksliniai tyrimai prisideda prie socialinės, ekonominės gerovės ir aplinkos tvarumo, gerinant branduolinę saugą, saugumą ir radiacinę apsaugą. Radiacinės saugos tyrimai leido patobulinti medicinos technologijas (pvz., diagnozę ir radioterapiją), o tai naudinga daugeliui piliečių. Šie tyrimai leidžia toliau tobulinti branduolinę mediciną ir kitus sektorius, tokius kaip pramonė, žemės ūkis, aplinka ir saugumas.


Programos „Euratom“ sinergija

Programa „Euratom“ plės jonizuojančiosios spinduliuotės panaudojimo be energijos (non-power) mokslinius tyrimus, pritaikomus, pvz., EH 1 veiksmų grupės „Sveikata“ projektuose ir įgyvendinant Europos kovos su vėžiu planą. Taip pat plėtos sinergiją su kitomis sritimis (pvz., dirbtiniu intelektu ir robotika). Kalbant apie netiesioginių ir tiesioginių veiksmų sinergiją, Europos Komisijos Jungtinis tyrimų centras (JTC) papildys Euratomo dotacijas gaunančių konsorciumų veiklą tose srityse, kuriose jis turi reikiamos kompetencijos, patirties ir specialios infrastruktūros. JTC negaus finansavimo iš netiesioginių veiksmų.


Naudinga informacija:


Renginiai:


Kontaktai

NCP Jolita Česiulytė (Lietuvos mokslo taryba), tel. +370 604 78 790, el. p. jolita.razumiene@lmt.lt


Srities „Branduolių dalijimasis“ atstovas „Europos horizonto“ komitete:

Gediminas Dapkus (Lietuvos mokslo tarybos Mokslo ir inovacijų patarėjas Lietuvos Respublikos energetikos ministerijoje), tel. +370 669 17 971, el. p. gediminas.dapkus@lmt.lt

Srities „Branduolių dalijimasis“ ekspertai „Europos horizonto“ komitete:

Srities „Branduolių sintezė“ atstovas „Europos horizonto“ komitete:

Daumantas Kerežis (Lietuvos Respublikos energetikos ministerija), tel. +370 670 39 354, el. p. daumantas.kerezis@enmin.lt

Srities „Branduolių sintezė“ ekspertai „Europos horizonto“ komitete: