Didėja „Europos horizonto“ finansavimas dirbtinio intelekto moksliniams tyrimams ir projektams

Portale „Science|Business“ atlikta „Europos horizonto“ (EH) programos dirbtinio intelekto (DI) projektų finansavimo analizė atskleidė, jog skiriamų dotacijų tempas spartėja – vien per pirmuosius šių metų mėnesius patvirtinti 59 projektai. Didžioji dalis projektų susijusi su sveikatos priežiūros sritimi, pavyzdžiui, krūties vėžio ir širdies aritmijos temomis.

Sparčiai populiarėja DI tyrimai Patrų universitete (Graikija), Utrechto ir Leideno (Olandija) universitetų medicinos centruose. Taip pat vis sparčiau DI taiko Vokietijos bendrovė „BMW AG“, Ispanijos aerokosmoso bendrovė „Indra“ bei Naujasis Lisabonos universitetas.

Nuo 2021 m., pradėjus įgyvendinti EH programą, finansuoti 297 DI projektai (57,7 mln. eurų). Palyginimui, per visą programos „Horizontas 2020“ įgyvendinimo laikotarpį finansuoti 489 DI projektai. Europos Komisija per kiekvieną EH programos įgyvendinimo mėnesį finansuoja vienu DI projektu daugiau nei programos „Horizontas 2020“ įgyvendinimo laikotarpiu. Didžiausias „laimėtojas“ yra Marie Skłodowskos Curie veiksmų (MSCA) sritis, skirta podoktorantūros studentams dirbti laboratorijose už savo šalies ribų – dotacijų dydis padidėjo daugiau nei dvigubai, 108 proc. Tai rodo, kad Europa sparčiai remia naują DI tyrėjų kartą.

Pastebėta, jog pasikeitė konkretūs DI mokslinių tyrimų projektuose minimi raktažodžiai ir teminiai aspektai. „Programinė įranga”, „didieji duomenys” ir „verslo modeliai” buvo dažniausiai programos „Horizontas 2020″ projektuose minimi raktažodžiai. Tačiau EH programoje du svarbiausi raktažodžiai yra „jutikliai” ir „ekosistemos”. Vieni iš sparčiausiai augančių yra medicinos srities raktažodžiai: krūties vėžys, širdies aritmija, virusologija, oftalmologija, fiziologija, kamieninės ląstelės ir mikrobiologija – iki šiol minimi 33 EH programos projektuose. Palyginimui, šie buvo susiję su 6 projektais per visus septynerius programos „Horizontas 2020″ įgyvendinimo metus. Taip pat itin aktuali tema „tvarioji ekonomika”, kuri EH programos projektuose nagrinėjama 13 kartų. Palyginimui, pastaroji tema buvo susijusi tik su 5 projektais „Horizontas 2020“ įgyvendinimo laikotarpiu.

EH programos DI projektų finansavimo reitingo viršūnėje yra Ispanija, Vokietija ir Italija, po jų – Prancūzija, Nyderlandai ir Graikija. Visose trijose šalyse DI projektų finansavimas gerokai padidėjo: Graikijoje – 23 %, Nyderlanduose – 27 %, o Vokietijoje – 38 %. Vienos iš sparčiausiai DI projektų finansavimo srityje kylančių šalių yra Rytų Europoje: Lietuva iki šiol gavo 20 mln. eurų pagal EH programą, o pagal programą „Horizontas 2020″ – Estija ir Kroatija padidino finansavimą 2 mln. eurų (atitinkamai 84 proc. ir 78 proc.).