NCP ir EEN tinklo patarėjai surengė bendradarbiavimo dirbtuves tarptautinėje maisto technologijų parodoje „Anuga FoodTec“

Vienas iš projekto „CARE4BIO“ tikslų – skatinti bendradarbiavimą su programos „Europos horizontas“ (EH) 6-os veiksmų grupės „Maistas, bioekonomika, gamtos ištekliai, žemės ūkis ir aplinka“ ekosistemos dalyviais. Kovo 19 d. Kiolne vykusioje tarptautinėje maisto technologijų parodoje „Anuga FoodTec 2024“ surengti mokymai, skirti 6-os veiksmų grupės Nacionaliniams kontaktiniams asmenims (angl. National Contact Points, NCP) ir „Enterprise Europe Network“ (EEN) tinklo patarėjams. Susitikimu siekta geriau suprasti NCP ir EEN tinklo patarėjų sinergiją.

Susitikime pristatyta projekto „CARE4BIO“ veikla ir tikslai, taip pat „Hub.brussels“ pristatė EEN tinklą ir jo struktūrines dalis „SG Agrifood“ bei „TG Sustainability“, šių tikslus bei EEN tinklo patarėjų teikiamas paslaugas. Net 120 dalyvių iš projekto „CARE4BIO“ ir EEN tinklo dalyvavo dirbtuvėse „EEN-NCP Meet & Exchange“, kurių metu vyko intensyvus darbas grupėse bei keitimasis informacija, žiniomis ir idėjomis šiose temose: 1) EEN ir NCP tinklų bendradarbiavimo galimybės nacionaliniu/vietos lygmeniu, 2) bendradarbiavimas ieškant partnerių, 3) bendradarbiavimas organizuojant tarpininkavimo (angl. brokerage) renginius bei 4) bendradarbiavimas organizuojant kitus renginius: mokymus, nuotolinius seminarus, informacines dienas, verslo misijas ir kt.

Taip pat kovo 20 d. EEN tinklo partneris „ZENIT“ organizavo „ES dieną“, kurioje buvo pristatyti inovatyvūs maisto technologijų verslai iš Europos ir kitų regionų bei EEN tinklo ir EH programos galimybės. Vyko diskusijos ir EEN tinklo patarėjų bei NCP tinklaveikos renginiai.

Šiemet surengtos parodos pagrindinė tema „atsakomybė“, ypač palietusi alternatyvių baltymų šaltinių, energijos ir vandens valdymo, skaitmeninimo bei dirbtinio intelekto sritis. Akcentuotas mokslo ir verslo bendradarbiavimas, tarpdisciplininių tinklų kūrimas – kaip būtinos sąlygos inovacijoms bei tvariai transformacijai ir plėtrai, taip pat gyvybingoms ateities maisto sistemoms. Be to, pristatytos naujos technologijos ir koncepcijos, skirtos tvariam gamtos išteklių valdymui.

„Anuga FoodTec 2024“ prisistatė 1 307 įmonės iš viso pasaulio, apsilankė beveik 40 000 lankytojų iš 133 šalių. Parodoje dalyvavo Lietuvos mokslo tarybos Nacionalinių kontaktinių asmenų grupės atstovės Lina Liepytė ir Irena Kuzminskienė.