Patvirtintas programos „Europos horizontas“ 2025-2027 m. strateginis planas

Europos Komisija (EK) patvirtino programos „Europos horizontas“ (EH) strateginį planą, kuriame numatytos 3 pagrindinės mokslinių tyrimų ir inovacijų finansavimo kryptys 2025-2027 metams:

  • žaliasis perėjimas;
  • skaitmeninis perėjimas;
  • atsparesnė, konkurencingesnė, įtraukesnė ir demokratiškesnė Europa.

Atsižvelgiant į numatomas strategines kryptis, bus sprendžiamos klimato kaitos, biologinės įvairovės nykimo, skaitmeninio perėjimo ir visuomenės senėjimo problemos.

Strateginiame plane didinami užmojai spręsti biologinės įvairovės nykimo problemas: 10 proc. EH programos biudžeto lėšų skirta su biologine įvairove susijusiems projektams finansuoti. Šis naujasis įsipareigojimas papildo esamus tikslus, susijusius su klimato kaitos projektų finansavimu (35 proc. biudžeto lėšų per visą EH programos laikotarpį) ir skaitmeninės veiklos srities projektų finansavimu (13 mlrd. eurų per visą EH programos laikotarpį). Taip pat numatomos 9 naujos bendrai programuojamos ir bendrai finansuojamos Europos partnerystės: Miškai ir miškininkystė tvariai ateičiai (angl. Forests and Forestry for a Sustainable Future), Socialiniai pokyčiai ir atsparumas (angl. Social Transformations and Resilience), Inovatyvios medžiagos ES (angl. Innovative Materials for EU), Virtualūs pasauliai (angl. Virtual Worlds), Ateities tekstilė (angl. Textiles of the Future) ir kt.

Strateginiame plane apžvelgiami Europos Sąjungos (ES) misijų pastarųjų metų įgyvendinimo rezultatai, taip pat kaip naujovė pristatoma Naujojo europinio bauhauzo (angl. The New European Bauhaus, NEB) priemonė, kurią sudarys du komponentai: moksliniai tyrimai ir kuriami novatoriški nestandartiniai sprendimai, skirti žmonėms ir ekologinei transformacijai suvienyti (preliminarus biudžetas iki 2027 m. sieks 120 mln. eurų per metus) ir inovacijų diegimo komponentas, apimantis inovacijų pritaikymą ir techninę pagalbą. NEB – tai EK iniciatyva, įtraukianti piliečius, savivaldybes, ekspertus, įmones, universitetus ir įvairias institucijas kurti ateities viziją, kurioje atsispindėtų novatoriškas požiūris į gyvenimo būdą ir aplinkos kokybę, žaliosios pertvarkos skatinimą ir perėjimą prie klimatui neutralių miestų. Šia iniciatyva skatinama ieškoti sąlyčio taškų tarp meno, mokslo, darnaus teritorijų planavimo, technologijų ir inovacijų, žiedinės ekonomikos bei urbanistikos, propaguojant bendrystės, tvarumo ir estetikos vertybes.

Taip pat strateginiame plane aptariami mokslinių tyrimų ir inovacijų pusiausvyros bei socialinių ir humanitarinių mokslų integravimo klausimai. Įsipareigojama teikti proporcingą paramą įvairioms technologinio pasirengimo ir pažangos veikloms, pradedant žinių generavimu ir ankstyvaisiais mokslinių tyrimų ir inovacijų etapais, ir baigiant pirminio įgyvendinimo veiklomis, pavyzdžiui, pavyzdiniuose regionuose ar gyvose laboratorijose. Pagal strateginį planą numatoma stiprinti bendradarbiavimo žemo technologinio pasirengimo ir pažangos lygmens mokslinių tyrimų projektus EH programos 2-jame ramstyje.

Vienas pagrindinių EH programos principų – socialinių ir humanitarių mokslų veiksmingas integravimas į visus klasterius, įskaitant ES misijas ir partnerystes. Socialiniai ir humanitariniai mokslai bus integruojami į atitinkamus projektus, apimant jų rengimo, atrankos ir vertinimo procesus.

2025 m. EH darbo programa bus parengta, atsižvelgiant į strateginio plano gaires. Š. m. balandžio mėnesį bus teikiami atsiliepimai apie 2025 m. EH darbo programą. Rengiant atsiliepimus, galės dalyvauti visos suinteresuotosios šalys ir subjektai.

DAUGIAU INFORMACIJOS: