Paskelbta Europos žiedinės biožaliavinės ekonomikos bendrosios įmonės partnerystės 2024 m. darbo programa

Europos žiedinės biožaliavinės ekonomikos bendrosios įmonės partnerystė (angl. Circular Bio-based Europe Joint Undertaking, CBE JU) paskelbė 2024 metų darbo programą, pagal kurią kitais metais skiriamas 213 mln. eurų biudžetas finansuoti 30 projektų. Konkurencingos žiedinės biožaliavinės pramonės plėtrai Europoje skatinti bus skirtos 18 kvietimo temų.

Trys temos dedikuotos flagmanų (angl. Flagship) – pirmųjų tam tikro pobūdžio inovatyvių pavyzdinių gamybos procesų ar gamyklų diegimui rinkoje: tvarių aliejinių kultūrų valorizacija; platformų, skirtų cheminėms medžiagoms gauti iš biomasės, kūrimas; natūralaus pluošto žaliavų valorizacija.

Kitos temos susijusios su inovacijų kūrimų šiose srityse: dirvožemyje suyrančios plėvelės, mikrodumblių kaip žaliavos panaudojimas, statybinės medžiagos, tirpiklių, klijų kūrimas, biodujų konvertavimas į chemines medžiagas, maisto ir pašarų ingredientai ir kita.

Šios ir kitos darbo programoje minimos temos yra skirtos tik tokiems projektams, kurie remiasi biožaliaviniais sprendimais – iš atliekų ir biomasės inovatyviai, tvariai ir žiediškai kuria medžiagas ir produktus, užtikrinant itin aukštą aplinkosaugos lygį.

Kvietimai teikti paraiškas bus paskelbti 2024 m. balandžio 24 d. Paraiškų teikimo terminas – 2024 m. rugsėjo 18 d.

2024 m. balandžio 23 d. Briuselyje numatytos informacinės dienos kvietimams pristatyti, tinklaveikai bei partnerių paieškai. Išsamesne informacija apie renginius bus pasidalinta vėliau.

CBE JU yra 2 milijardų vertės partnerystė tarp Europos Sąjungos ir Biožaliavinės pramonės konsorciumo (angl. Bio-based Industries Consortium, BIC). CBE JU tikslai – spartinti inovacijų procesus ir vystyti biožaliavinius inovatyvius sprendimus bei pagreitinti jau esamų brandžių ir inovatyvių biožaliavinių sprendimų diegimą rinkoje. CBE JU veikia pagal didžiausios Europos Sąjungos mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“ taisykles.

Naudingos nuorodos:

CBE JU 2024 m. darbo programa
Pranešimas apie 2024 m. darbo programos paskelbimą
Plačiau apie CBE JU

Daugiau informacijos:

Lina Liepytė
„Europos horizonto“ 6 veiksmų grupės NCP
Tel. +370 675 69 697
El. p. lina.liepyte@lmt.lt