2024 m. kvietimai klimato, energetikos ir judumo uždaviniams spręsti

Europai grumiantis su kritiniais klimato kaitos iššūkiais, laukiami mokslinių tyrimų ir inovacijų projektai, kurie prisidėtų prie klimato mokslo, tvarios energetikos ir išmanaus judumo stiprinimo.

Susipažinti su 2024 metų programos „Europos horizontas“ 5 veiksmų grupės „Klimatas, energetika, mobilumas“ kvietimų temomis, galite parengtoje 2024 m. kvietimų temų santraukoje.

Santraukoje rasite kvietimų pavadinimus anglų kalba, susistemintą informaciją apie veiklos tipą, finansavimo dydį ir techninės parengties lygį, paraiškų teikimo terminus bei nuorodas Europos Sąjungos (ES) finansavimo ir konkursų portale.

5 veiksmų grupės „Klimatas, energetika, judumas” teminės kryptys:

Pirmosios teminės krypties „Klimato mokslas ir atsakas“ kvietimai orientuoti į fundamentinius mokslinius tyrimus, kurie pagerintų supratimą apie išmetamo metano kiekį, ištirtų vidaus ledo sąveiką su klimato kaita ir skatintų paleoklimato mokslą. Šiemet aktualių kvietimų nesuplanuota, tačiau kvietimus projektams numatyta skelbti 2025 m.

Antrojoje teminėje kryptyje „Tarpsektoriniai su klimato kaita susijusios pertvarkos sprendimai“ raginama prisidėti prie tvarios Europos baterijų ir jų kaupimo vertės grandinės, proveržio technologijų energetikos srityje ir bendradarbiavimo projektų, daugiausia dėmesio skiriant ličio metalo anodų gamybai ir perdirbimui, naujos kartos technologijoms transporto pramonei ir baterijų elementų bei pakuočių optimizavimui. Penkių kvietimų paraiškų teikimo terminas iki 2024 m. balandžio 18 d. ir dar trijų – iki 2024 m. rugsėjo 5 d.

Teminės krypties „Pasaulinė lyderystė atsinaujinančiosios energijos srityje“ kvietimais siekiama pakeisti Europos energetikos sektorių. Temos apima skaitmenines priemones, skirtas kombinuotai šilumos ir elektros energijos gamybai, sintetines atsinaujinančio kuro technologijas ir pažangias technologijas saulės energijos gavybai ir panaudojimui bei jūrinio vėjo energijos parkams, vykdomi kuro gamybos iš anglies dioksido (CO2) tyrimai, įvertinant tiesioginio (DACCS) bei bioenergetinio (BECCS) CO2 surinkimo ir saugojimo technologijų plėtrą ir jų poveikį aplinkai. Paraiškų su mokslo tyrimų ir inovacijų pasiūlymais laukiama iki 2025 m. sausio 21 d.

Teminėje kryptyje „Efektyvus, tvarus ir įtraukus energijos naudojimas“ laukiami pasiūlymai, taikantys žiedinės ekonomikos principus renovacijoje ir statyboje. Pažangiųjų tinklų integravimo ir alternatyvių šildymo sistemų diegimo, robotikos ir automatizuotų procesų taikymo statyboje, pastatų renovacijoje ir priežiūroje, skaitmeninių sprendimų, į pastatų, rajonų ir miestų rajonų projektavimą įtraukiančių visuomenę. Kvietimų terminai paraiškoms: 2024 m. balandžio 18 d. ir 2025 m. sausio 21 d.

Aštuoniolika kvietimų teminėje kryptyje „Švarūs ir konkurencingi sprendimai visų rūšių transportui“ siekiama skatinti netaršaus transporto inovacijas. Temos apima išmaniuosius įkrovimo sprendimus, elektrines transporto priemones ir neutralaus poveikio klimatui aviaciją. Vandens transporto temos apima  išmetamųjų teršalų mažinimui skirtas technologijas ir vandens transporto skaitmeninimą. Paraiškos priimamos iki 2024 m. balandžio 18 d.

Teminėje kryptyje „Saugus, atsparus transportas ir išmanios judumo paslaugos“ daugiausia dėmesio skiriama susietajam, bendradarbiavimu grindžiamam ir automatizuotam judumui (CCAM). Kviečiama kurti  nebrangius ir į vartotojus orientuotus keleivių ir prekių pristatymo „nuo durų iki durų” sprendimus, kibernetiniu požiūriu saugias elektroninio valdymo sistemas transporto priemonėse, užtikrinti saugą dinamiškai kintančiose transporto struktūrose, diegti dirbtinio intelekto (DI) sistemas bei dalintis žiniomis ir praktine patirtimi. Siekiant mažinti nelaimingų atsitikimų skaičių, raginama rengti skaitmenines sistemas užtikrinančias vandens transporto saugą arba stiprinančias bendrą kelių eismo saugumo kultūrą ES. Paraiškų pateikimo terminas – 2024 m. rugsėjo 5 d.

5 veiksmų grupės kvietimai – tai platforma tarptautiniams bendradarbiavimo projektams, siekiantiems iš esmės pakeisti energijos gavybą, jos vartojimą pastatuose ir pramonėje bei kurti švaresnį ir darnesnį susisiekimo sektorių. Bendromis jėgomis nutieskime kelią į ekologiškesnę ir atsparesnę energetiką ir darnų judumą!

Daugiau informacijos:

Jolita Česiulytė
„Europos horizonto“ 5 veiksmų grupės NCP
Tel. +370 604 78 790
El. p. jolita.razumiene@lmt.lt

Akvilė Eglinskaitė
„Europos horizonto“ 5 veiksmų grupės NCP
Tel. +370 675 69 581
El. p. akvile.eglinskaite@lmt.lt